Det er høye strømpriser i disse tider, og flere leter etter tiltak som kan føre til lavere strømforbruk og lavere strømregninger. Vi vet at oppvarming av vann som vi bruker til håndvask, dusj og lignende står i dag for ca. 15 – 20% av strømutgiftene i en bolig. Det er bare oppvarming av boligen som trekker mer strøm i hjemmet.

I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over hva en smart varmtvannsbereder er, og hvordan den kan spare deg for strøm og penger.

1. Hva er en smart varmtvannsbereder, og hvordan kan den spare deg for strøm og penger?

En smart varmtvannsbereder kan kontrollere og styre berederen via en innebygd automatikk eller et smart styringssystem.

Ettersom moderne varmtvannsberedere i dag er godt isolerte, kan den fungere som et energibatteri. Det betyr at vi kan velge å varme opp vannet i periodene av døgnet med lavest pris, og skru av oppvarmingen i perioden av døgnet med høyest pris.

Som et resultat av dette kan vi spare mye penger over en lengre periode med store svingninger og dyr strøm.

2. Ny nettleiemodell – Smarte varmtvannsbereder bygget for å unngå effekttopper

I tillegg til høye strømpriser så har Norges befolkning, siden 1. juli 2022, fått en ny nettleiemodell å forholde seg til. Målet med den nye nettleien er å fordele strømforbruket jevnere utover døgnet. Tidligere var det antall kilowattimer som påvirket nettleien.

Nå har den blitt delt inn i to deler, kapasitetsleddet og energileddet. Det er kapasitetsleddet som er den viktige delen her, da dette bestemmes av de timene du bruker mest strøm samtidig i løpet av døgnet.

En smart varmtvannsbereder vil kunne være en god hjelper i denne situasjonen, da man kan velge at den kun skal varme opp på visse tider av dagen, som f.eks. om natten da det er minst belastning på strømnettet.

I tillegg kan en smart varmtvannsbereder også koble seg opp mot smarthusløsninger som Futurehome. Da vil man kunne kontrollere alle de elektroniske apparatene i hele huset, og sørge for full kontroll av effektoppene i løpet av døgnet.

3. Hvordan fungerer egentlig styringen av en smart varmtvannsbereder?

Det er flere forskjellige løsninger på styring av smarte varmtvannsberedere. Som nevnt over kan du enten styre via en innebygd automatikk eller et smart styringssystem som også kontrollerer annen strømbruk i boligen.

For å se nærmere på hvordan dette kan fungere kan vi ta en titt på Høiax og OSO sine alternativer.

Høiax Connected – En av de mest avanserte smart varmtvannseberederne på markedet

Høiax har utviklet en smart varmtvannsbereder som heter Høiax CONNECTED. Denne har skyløsning og kan enten fjernstyres via smarttelefon eller via et display på berederen. I tillegg kan den kobles opp med smarthusløsningene til Futurehome.

Høiax valgt å bruke appen myUplink som gir muligheten til å styre varmtvannsberederen enkelt via smarttelefonen. I appen har du blant annet muligheten til å:

  • Hente og bruke Nord Pool sine spotpriser til å varme opp når det er billigst
  • Bestemme hvilken tid på døgnet du vil produsere varmtvann
  • Sette opp flere forskjellige programmer
  • Detaljer om varmtvannsberederen, som f.eks. fyllingsgrad, temperatur, effekt, forbruk i sanntid, historisk data og mye mer.

Men Høiax har også satt opp en mulighet for å kunne styre varmtvannsberederen kun via den innebygde automatikken. Her har du blant annet muligheten til å:

  • Stille og sette flere programmer
  • Eget ferie-program hvor du blant annet kan sette opp antall døgn og temperatur
  • Eget boost-program som du kan bruke i en periode hvor det krever mer varmtvann, ved f.eks. flere gjester på besøk
  • Sette opp timeplan
  • Styre varme og effekt

I tillegg har Høiax ordnet muligheten til å koble opp varmtvannsberederen mot Futurehome sine smarthusløsninger. Dette gir deg muligheten til å kontrollere og optimalisere energibruken i boligen din. Her kan du sette ønsket temperatur eller endre modusene på varmtvannsberederen etter ditt behov. Du kan også bestemme hvordan du ønsker varmtvannsberederen skal samhandle med andre elektriske apparater i boligen din. Dette gir deg full kontroll og en smart hverdag.

Be om forespørsel på Høiax Connected her

Se videoen til Høiax CONNECTED nedenfor og lær mer om hvordan den fungerer

 

OSO Charge – OSO sitt svar på smartstyring av varmtvannsberederen

Som Høiax, har også OSO valgt å satse på smarte vartmvannsberedere, løsningen heter OSO Charge. I dette systemet så har OSO valgt å sette opp en ekstern boks ved siden av varmtvannsberederen som gir informasjon til OSO sin egne app OSO inCharge. Via appen så har man muligheten til å:

  • Automatisk flytte oppvarmingen til perioden av døgnet med lavest pris basert på Nord Pool Spot. 
  • Innsikt i varmtvannsnivå
  • Aktivere smartstyring og følge med på historiske forbruksdata
  • Dvalemdous og mye mer.

 

 

4. Gir Enova støtte til smart varmtvannsbereder i huset?

Svaret er ja. Du kan få inntil 5.000 kroner i støtte av Enova hvis du skaffer deg en smart varmtvannsbereder.

For å få støtte må følgende være på plass:

  • Varmtvannsberederen må bli installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.
  • Berederen skal kunne styres av innebygd eller leverandørens nettbaserte automatikk. Strømforbruket skal styres til de tider på døgnet med lavest strømpris.
  • Berederen skal også kunne styres av ulike typer smarthus-system som en del av helhetlig strømstyring i boligen. Det betyr at berederen må kunne kommunisere via de vanligste åpne kommunikasjonsprotokollene for smarthusteknologi.
  • Berederen skal ha styring som sikrer mot vekst av legionella-bakterier.
  • Berederen skal ha fast tilkobling til strøm – beredere som er koblet til med støpsel i stikkontakt får ikke tilskudd.
  • VVS-arbeid og elektroarbeidet skal være utført av fagfolk.

Når den smarte varmtvannsberederen er installert og alle kostnader er betalt, registrerer du kostnaden hos Enova. Her er det viktig at alle relevante fakturaer blir lagt til som dokumentasjon.

5. Hvor mye koster en smart varmtvannsbereder?

En smart varmtvannsbereder koster ca. 6.000 – 8.000 kroner mer enn en standard varmtvannsbereder. Men ettersom du kan få støtte fra Enova på 5.000 kroner, så gir det deg kun en prisdifferanse på 1.000 – 3.000 kroner.

6. Lønner det seg med en smart vartmvannsbereder?

Svaret er ja. Når man allikevel skal kjøpe en ny varmtvannsbereder, vil forskjellen mellom en standard og en smart varmtvannsbereder være lav når vi også kan få Enova-støtte på inntill 5.000 kroner. I tillegg så vil en smart varmtvannsbereder hjelpe deg å spare strøm på oppvarming av vann ved å varme opp vannet når strømprisene er på det laveste.

Les også: Ønsker du å spare strøm på varmtvann? Vi gir deg 7 gode tips til hva du kan gjøre og ikke gjøre!

Les også: Bytte ut varmtvannsberederen? Dette bør du tenker over!

Les også: Hva er en lekkasjestopper / vannstopper og hvorfor bør du installere en?

Vi tilbyr gratis befaring!

Med gratis befaring fra PEC Rørlegger har du mulighet til å få besøk av en rørlegger for å vurdere arbeidet du ønsker å få utført profesjonelt. Dette er helt kostnadsfritt, og du får vår anbefaling på hva som burde gjøres hos deg.