I 2018 ble det rapportert inn hele 69 858 vannskader i private hjem til forsikringsselskapene. Det tilsvarer 191 daglige vannskader i norske boliger. Samtidig ble det utbetalt hele 2,9 milliarder kroner til boligeiere fra forsikringsselskapene.

Mest utbredt er vannskader innendørs i vannrør og avløp – etterfulgt av vanninntrengning utenfra.

De siste årene er det også blitt mer vanlig med vanntilkoblet kaffemaskin og kjøleskap på kjøkkenet. Apparater som dette er ofte ikke tilpasset det høye vanntrykket i Norge, noe som fører til flere tilfeller av lekkasje på kjøkken.

Selv om du har husforsikring er det langt fra alle vannskader i boligen som dekkes av forsikring. Lekkasjer i boligen kan derfor fort bli svært dyrt.

Heldigvis finnes det gode løsninger som kan gjøre boligen din tryggere.

En av de beste måtene å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. Ved oppdagelse av lekkasje i boligen vil vannet da automatisk stenges og forhindre vannskader.

Hva er en vannstopper?

En vannstopper, også kalt lekkasjestopper – er et system som stopper vanntilførselen dersom det oppstår en lekkasje i boligen.

Et vannstopper-system består normalt av:

  • Trådløse sensorer plassert i ulike rom som oppdager vannlekkasje
  • Hovedenhet som aktiverer selve vannstopperen / magnetventilen
  • Magnetventil tilkoblet rørsystemet
  • Enhet plassert i gangen som varsler beboere om lekkasje

Hvordan fungerer vannstopperen?

Vannstopper illustrasjon fra rørkjøp

Ved oppdagelse av tegn til lekkasje vil trådløse sensorer i rommet varsle en hovedenhet tilkoblet rørsystemet i huset.

Hovedsentralen aktiverer vannstopperen og en magnetisk lås stenger vanntilførselen til boligen. Det gjør at lekkasjen stoppes før den kan forårsake store skader.

Samtidig vil en enhet plassert i gangen gi et lydsignal (alarm) til beboerne for å si ifra at en lekkasje er oppstått. Enkelte systemer varsler også om lekkasje via app på mobilen.

Vannstopperen vil med andre ord ikke hindre lekkasjer fra å oppstå, men den vil begrense skadeomfanget og forhindre at store mengder vann lekker ut.

Dette er noe som vil kunne spare deg som boligeier for store summer og mye arbeid i ettertid.

Med lekkasjesikring unngår du store vannskader i boligen og du kan sikre alle rom som har innlagt vann – som kjøkken, vaskerom og bad.

 

Trådløse og brukervennlige vannstopper-systemer

De mest brukte systemene for lekkasjesikring som Waterguard og FlowStop – er trådløse, noe som gjør monteringen effektiv.

Systemene har en enhet som monteres i gangen. Det er denne som avgir lydvarsel ved oppdagelse av vannlekkasje.

Enheten i gangen lar deg også enkelt koble ut hele vanntilførselen til boligen eller hengeren med et tastetrykk, noe som er svært praktisk hvis du skal være borte fra bygget i en lengre periode.

 

Krav til automatisk vannstopper i nye boliger

Ifølge de nye byggeforskriftene (Tek 17) skal det være automatisk lekkasjestopper i rom med vanninstallasjoner, dersom det ikke er vanntette gulv eller sluk. I alle boliger som er bygd eller rehabilitert etter 2010 skal det være installert vannstopper.

 

Vannstopper anbefales også for eldre boliger og hytter

Selv om det ikke er krav om vannstopper i eldre boliger er det sterkt anbefalt, da eldre boliger har rørsystemer som er spesielt utsatt for lekkasjer.

De fleste forsikringsselskaper gir også opp til 30% reduksjon i forsikringspremien ved installasjon av vannstopper i eldre bolig. Husk derfor å velge en forsikring godkjent (FG) vannstopper!

Husforsikring kan gi falsk trygghet for vannskader

Selv om huset ditt er forsikret betyr det ikke nødvendigvis at du er trygg dersom en vannskade oppstår.

Det er fordi forsikringsselskapene som regel kun tar ansvar hvis skaden oppstår brått og uforutsett – ikke hvis vannskaden har oppstått over tid grunnet dårlig vedlikehold eller slitasje.

Vannskader som dette kan bli svært dyrt å utbedre.

En automatisk vannstopper er derfor en viktig forebyggende investering som kan spare deg som boligeier for store summer i fremtiden.

Samtidig gir det som nevnt reduksjon i forsikringspremien.

Montering av vannstopper

Vurderer du å få montert vannstopper-system i din bolig eller hytte?

Vi monterer vannstopper-ventiler og sensorer i hus, hytte, leilighet og hybel som sikrer deg mot dyre vannskader.

Kontakt oss gjerne for en gratis befaring, så finner vi ut av hvilke produkter og plasseringer for vannstopper som vil være best for din bolig!

Ønsker du bistand fra en våre rørleggere?

Med gratis befaring fra oss har du mulighet til å få besøk av en rørlegger for å vurdere arbeidet du ønsker å få utført profesjonelt. Dette er helt kostnadsfritt, og du får vår anbefaling på hva som burde gjøres hos deg.