I en tid med høye strømregninger er det naturlig at stiller spørsmål om hva man kan gjøre for å spare strøm. Oppvarming av vann som vi bruker til håndvask, dusj og lignende står i dag for ca. 15 – 20% av strømutgiftene i en bolig. Bare oppvarming av boligen trekker mer strøm i hjemmet.
I denne artikkelen gir vi deg noen gode råd til hvordan du kan spare penger på strøm som går til oppvarming av vann.
1. Sjekk temperaturen på varmtvannsberederen din
Ofte kommer varmtvannsberedere med fabrikkinnstilt temperatur. Derfor kan det være smart å sjekke hvilken temperatur varmtvannsberederen er stilt inn på.
Vi anbefaler at man har en temperatur på 75°C for å holde unna legionella-bakterien.
I følge FHI er det anbefalt å ha minst 70°C for å forebygge risiko for legionellasmitte.
Lær mer om dette på FHI sine nettsider
2. Bruk en smart varmtvannsbereder
En smart varmtvannsbereder gir deg muligheten til å både spare energi og kontrollere strømforbruket. Men hva betyr det egentlig at varmtvannsberederen er smart?
Hva er en smart varmtvannsbereder?
En varmtvannsbereder er smart når man kan kontrollere og styre berederen via en innebygd automatikk eller et smart styringssystem (f.eks. strømstyringsapp). Dette gir store fordeler da varmtvannsberedere fungerer som et energibatteri. Det betyr at man kan velge å varme opp vannet i periodene av døgnet med lav pris.
Ettersom en stor del av strømforbruket i boligen går til oppvarming av vann, kan det være mye penger å spare over en lengre periode med store svigninger og dyr strøm.
Smart styring av varmtvannsbereder
Det er flere forskjellige løsninger på styring av smarte varmtvannsberedere. Som nevnt over kan du enten styre via en innebygd automatikk eller et smart styringssystem. Høiax har utviklet en ny smart varmtvannsbereder “Høiax CONNECTED”. Denne kan fjernstyres med app fra mobile enheter og kan også kobles opp med smarthusløsningene i Futurehome.
Se videoen til Høiax CONNECTED nedenfor og lær mer om hvordan den fungerer
Gir Enova støtte til smart varmtvannsbereder i huset?
Svaret er ja. Du kan få inntil 4.000 kroner i støtte av Enova hvis du skaffer deg en smart varmtvannsbereder.
For å få støtte må følgende være på plass:
- Varmtvannsberederen må bli installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge.
- Berederen skal kunne styres av innebygd eller leverandørens nettbaserte automatikk. Strømforbruket skal styres til de tider på døgnet med lavest strømpris.
- Berederen skal også kunne styres av ulike typer smarthus-system som en del av helhetlig strømstyring i boligen. Det betyr at berederen må kunne kommunisere via de vanligste åpne kommunikasjonsprotokollene for smarthusteknologi.
- Berederen skal ha styring som sikrer mot vekst av legionella-bakterier.
- Berederen skal ha fast tilkobling til strøm – beredere som er koblet til med støpsel i stikkontakt får ikke tilskudd.
- VVS-arbeid og elektroarbeidet skal være utført av fagfolk.
Når den smarte varmtvannsberederen er installert og alle kostnader er betalt, registrerer du kostnaden hos Enova. Her er det viktig at alle relevante fakturaer blir lagt til som dokumentasjon.
3. Ikke dra ut kontakten av varmtvannsberederen for å spare strøm
De eldre varmtvannsberederne er som regel koblet med kontakt i stikkontakt. Derfor kan flere tenke seg at det lønner seg å ta ut kontakten når strømmen er på det dyreste, og sette den inn igjen når strømmen er på det laveste. Dette er ikke anbefalt fordi kontakt og stikkontakt ikke er laget for slik hyppig bruk.
Ved å dra ut kontakten av varmtvannsberederen jevnlig kan du øke risikoen for brann.
Det er en grunn til at nye varmtvannsberedere i dag har fast kobling. Stikkontakt er underdimensjonert på grunn av strømlasten varmtvannsberederen trekker hver dag.
4. Ikke skru av varmtvannsberederen på hytta eller i fritidsboligen din
Du sparer ikke noe særlig på det. Når du ikke er på hytta forbrukes det ikke noe varmtvann, og ettersom varmtvannsberedere er strukturert for å holde varme med god isolasjon, vil det være lite strømkrevende å holde temperaturen. Det er derimot store forskjeller på isolasjonen i gamle kontra nye varmtvannsberedere. Dette kan være en god grunn til å vurdere en ny moderne varmtvannsbereder.
Hvis du velger å slå av berederen over lengre tid kan det være fare for at legionella-bakterien bygger seg opp. Det man kan gjøre for å bruke mindre strøm er heller å skru ned temperaturen på varmtvannsberederen til 70°C når du reiser hjem. Da skal du unngå oppblomstring av legionella-bakterien i følge FHI sine nettsider.
Hvis du skrur av berederen kan du også risikere at vannet fryser hvis det blir for kaldt på hytta i vinterstid. Konsekvensen av dette er garantert en høyere utgift enn å la den stå på.
5. Bruk varmtvannet smart og benytt deg av vannsparende utstyr
Enten om du har tatt deg et varmt bad eller har fylt opp vasken, så anbefaler vi at du ikke tapper ut varmtvannet før vannet har avkjølt seg til romtemperatur. Da kan du utnytte all varme fra vannet til å holde rommet varmt på kalde vinterdager.
Dusj sjeldnere og kortere. Sparedusj kan være med på halvere strømutgiftene knyttet til dusjing. Det kan også være mye å spare på ved å benytte seg av servant-, dusj-, og kjøkkenbatterier i energiklasse A. Disse har som regel egne energisparingsfunksjoner som hjelper deg å få ned forbruket av varmtvann.
6. Ikke vent med å bytte ut varmtvannsberederen
Nye varmtvannsberedere er bedre isolert og har en mer effektiv struktur enn gamle varmtvannsberedere. I tillegg så viser tall fra Finans Norge at det oppstår lekkasjer i mer enn 2000 norske bygg årlig grunnet varmtvannsberedere med høy alder, slitasje, korrisjon og andre produktfeil. Med andre ord, her kan det være mye å spare langsiktig!
7. Plassering av varmtvannsberederen er viktig
En varmtvannsbereder vil gi fra seg litt varme, derfor kan det være smart å plassere den et sted hvor den kommer boligen til gode. Men husk, at hvis du skal plassere varmtvannsberederen et nytt sted i huset, er det krav til sluk i rommet.
Det er fortsatt lov å plassere varmtvannsbereder i skap, boder og kjøkken uten sluk hvis det allerede står en der fra før av ifølge byggforskriften (TEK 17).
Dette er imidlertid skummelt hvis det oppstår en lekkasje og er frarådet. Hvis berederen må installeres et sted uten sluk, anbefaler vi å samtidig montere en vannstopper.
Les også: Bytte ut varmtvannsberederen? Dette bør du tenker over!
Les også: Hva er en lekkasjestopper / vannstopper og hvorfor bør du installere en?
Vi tilbyr gratis befaring!
Med gratis befaring fra PEC Rørlegger har du mulighet til å få besøk av en rørlegger for å vurdere arbeidet du ønsker å få utført profesjonelt. Dette er helt kostnadsfritt, og du får vår anbefaling på hva som burde gjøres hos deg.
Andre Lysebo
Andre Lysebo har vært i PEC Rørlegger siden starten, hvor han jobber som daglig leder. Andre har vært i VVS-faget siden 2007, og har svennebrev som rørlegger. I tillegg til å være dyktig innenfor sitt fag, setter Andre kvalitet og god service høyt.