Skal du pusse opp hjemme, men er usikker på hva du skal gjøre med belysningen? 

I dag er mulighetene mange og det finnes et enormt utvalg ulike typer belysning. Dagens lysteknologi byr på mange spennende muligheter og det kan være vanskelig å finne ut hva du skal velge i husets forskjellige rom. I denne artikkelen går vi gjennom 3 populære lys varianter samt belysning rom for rom.

Bildene i artikkelen er tatt av prosjekter utført av Nordesign.no, som er en av PEC sine samarbeidspartner på lysdesign.

 

3 populære løsninger for belysning

Spotskinner

Spotskinner er praktisk og skaper et moderne uttrykk i boligen. Skinnene egner seg spesielt godt langs veggen i stue eller over benkeskap, men kun fantasien setter grenser. I stuen kan spotskinnene brukes til for eksempel maleribelysning.

Skinner gir stor variasjon

Velger du et skinnesystem får du en stor valgfrihet. Med skinner har du muligheten til å flytte lyset selv etter eget ønske, eksempelvis ved ommøblering. Noe mange ikke vet er at man også kan henge ulike typer lamper i skinnene. Det er nemlig plugger i skinnene hvor andre lamper kan kobles til. Dette skaper store muligheter for variasjon. Blir du for eksempel lei av spottene etter noen år, kan du bytte dem ut med pendler og benytte samme skinne.

 

Led-striper

Led-striper kan benyttes nesten overalt i boligen og kun fantasien setter grenser. Led striper kan for eksempel egne seg bak gardinbrett, under benkeskap, under kjøkkenskap eller innfelt i taket. Aller kulest kan det bli om du bruker kreativiteten selv.

Det finnes et enormt varianter og utstyr til led striper, noe som ofte kan gjøre selve prosessen med å bestemme seg litt vanskelig. Skjulte led-striper vil gi et veldig godt, komfortabelt og konstant lys. Hvis du ikke skal skjule stripene vil det lønne seg å benytte varianter med frostet deksel foran for å dempe lyset, da lyset kan være noe skarpt å se på uten.

Tips: Led-striper bruker gjerne store tilkoblingsbokser for å avlede varmen, så husk å ta høyde for at denne boksen må plasseres et smart sted.

 

Spotlights

Spotlights / spotter er noe de fleste av oss kjenner til. Det finnes utrolig mange forskjellige størrelser og lysfilter/linser som kan skape spennende effekter. De aller fleste led-spotter kan også dimmes.

Spotter kan innfelles i det du måtte ønske. I tak, vegger, gulv, møbler, skap og hyller er noen av de vanligste variantene.

Tips: Hvis du ønsker en skikkelig fin «touch» i stua, kan du velge å felle inn minispotter med 1Watt styrke i den øverste vindusforingen. Da får du noen fine “lyskjegler» ned i vinduet uten at lyset blir for sterkt.

 

Belysning – rom for rom

Belysning i stue

I stua kan du kombinere både gulvlamper, bordlamper og vegglamper sammen med downlights eller annen indirekte belysning. Et godt tips er å bruke varme downlights eller spotter på skinne for å få en koseligere stemning i stua. Spotter kan rettes mot elementer du vil fremheve som bilder, hyller og andre møbler. Du kan også sørge for å lyse opp hjørnene godt – da vil oppholdsrommet føles større.

 

Tips til lys i stua:

 • I stua kan du ha mange typer ulik belysning
 • Lys bak TV-en er mer behagelig for synet
 • Sørg for godt leselys
 • Unngå mørke kroker – lys opp hjørnene, så virker rommet større!
 • Spotlights er bra for å lyse opp bilder og andre ting i rommet du vil fremheve
 • Bruk dimmer og varme LED-pærer

 

Belysning på kjøkken

På kjøkkenet er det viktig med godt lys! Her skal det lages mat, vaskes, spises og kanskje også jobbes. Kjøkkenet er ofte rommet i huset der det er mest aktivitet gjennom hele dagen og derfor er det viktig med allsidig belysning som kan tilpasses ulike settinger.

Spesielt over komfyr, der du vasker opp og på kjøkkenbenken er det viktig med god belysning.

Med godt lys fra taket blir det også lettere å se om det er søl på gulvet og det blir enklere å holde rent. LED-stripe langs gulvet gir stilig effekt samtidig som det gjør renholdet til en lek!

Hvis det er spisebord på kjøkkenet er det anbefalt å bruke en hengende lampe som lyser opp bordet og maten godt, uten å blende de som sitter ved bordet.

 

Tips til lys på kjøkkenet:

 • Viktig med god generell belysning fra taket
 • Sørg for god lys over kjøkkenbenken, fra taket eller under overskap.
 • Godt lys over spiseplass på kjøkkenet – Helst med dimmer for å kunne lage den rette stemningen!
 • Tenk over hva kjøkkenet skal brukes til og sørg for allsidig belysning
 • Velg en lampe over bordet som ikke blender

 

Belysning på badet

På badet anbefaler vi å ha god generell belysning fra taket. Vurder gjerne å ha en ekstra taklampe! Godt med lys er viktig enten du mister noe smått på gulvet eller skal rengjøre. God speilbelysning er viktig for å kunne se hud og former. Samtidig brukes badet på alle døgnets tider og det er smart å ha belysning som kan justeres etter tid på døgnet og ulike stemninger.

 

Tips til lys på badet:

 • Godt med lys fra taket gjør det enklere med renhold
 • Mulighet for å dempe lyset sent på kvelden
 • God speilbelysning, gjerne både overlys og lys på hver side.
 • LED-pærer i kombinasjon med dimmer anbefales – da blir det lav varmeutvikling og du kan tilpasse lyset for å gi riktig stemning
 • Plasser spotlights langs veggene og ikke midt i taket. Da unngår du å få sterkt lys mot hodet og ansiktet når du står foran speilet

 

Belysning på soverom

På soverommet er det viktig med ulike typer lys. God generell belysning er som vanlig viktig også på soverommet. På soverommet skal du gjerne kle på deg og prøve ut ulike antrekk. Belysning fra taket er også viktig for rengjøring.

Tips til lys på soverommet:

 • Lampe i taket med god lysspredning
 • Leselys som kan dempes ved sengen
 • Spotskinne eller annet godt lys ved garderobeskapet. Gjerne på innsiden av skapet også.
 • Lys som kan dimmes i kombinasjon med varme LED-pærer

 

Belysning i gang

I husets gang vil man føle seg velkommen! 

Godt lys sørger for en god velkomst for både deg og besøkende og varmt lys gir enda hyggeligere stemning.Spotskinner med lys som lyser opp punkter i gangen som bilder og møbler kan være fint så lenge lyset ikke blender. Samtidig er det praktisk med godt lys foran speilet.

Smuss fra sko og andre klær samler seg fort på gulvet og det er derfor viktig med godt lys med tanke på rengjøring i gangen også.

Tips til lys i gangen:

 • Lys bør kunne slås av og på fra inngangsdøren
 • God generell belysning for renhold og andre praktiske formål
 • Husk godt lys ved speilet
 • Bruk gjerne dimmer
 • Varmt lys gir varm velkomst

 

Belysning i trapper

Gode lys i trapper er noe mange glemmer. Her skal hele familien komme seg trygt opp og ned til alle døgnets tider og lys som gir oversikt i trappene er derfor viktig!

Over trappen kan man sørge for godt lys fra taket i overetasjen, men det er også mange fine varianter av trappebelysning.

Trappebelysning kan integreres i trappetrinn eller langs veggen nedover trappen.

Tips for lys i trappa:

 • Husk at store og små skal komme seg trygt opp og ned trappa
 • Godt lys gjør det enklere med godt renhold

 

Oppsummering

I alle husets hjem er det viktig med god generell belysning – både av praktiske årsaker og det estetiske. Riktig lys skaper god stemning og med varme LED-pærer i kombinasjon med dimmere er det enkelt å tilpasse belysningen gjennom hele døgnet i alle årstider. Elektrikere vet ofte hvilke typer belysning som vil bli bra i ulike typer rom, og det er også mulig å få hjelp fra profesjonelle lysdesignere hvis du er ute etter det lille ekstra i hjemmet ditt.

Bildene benyttet i artikkelen er tatt av prosjekter utført av Nordesign.no, som er en av PEC sine samarbeidspartner på lysdesign.