Et smarthus er et hus med smarte teknologiske løsninger som gjør hverdagen enklere, tryggere og mer komfortabel ved hjelp av sensorer, automatikk og app.
Et virkelig smart hus er bygget rundt beboerne sine behov og det er kun fantasien som setter grenser for hva som kan kobles til systemet.
Et smarthus gir en komfortabel hverdag
På morgenen kan du våkne til persienner som automatisk åpnes opp, varmt badegulv og nyheter som slår seg på når du går ut på kjøkkenet. Varmen i huset senkes for å spare strøm når du forlater boligen og på jobb kan du enkelt se etter om inngangsdøra er låst via app på mobilen. Vel hjemme åpner garasjeporten seg når bilen ruller inn på gårdsplassen.
Det kan høres ut som en film om fremtiden, men smarthus teknologien er her allerede nå og benyttes i alt fra eneboliger til leiligheter, hytter, kontorer og borettslag.
Noen av de største fordelene ved smarthus er:
- Mer komfort i hverdagen
- Enkel kontroll over det elektriske i boligen via app
- Økt sikkerhet
- Bedre inneklima
- Redusert strømforbruk
Alt det elektriske i boligen kan styres via app
I et smarthus lar en brukervennlig app deg kontrollere lys og varme, elektriske apparater, multimedia, persienner, dørlåser og garasjeport fra hvor som helst, når som helst.
Det betyr at samtidig som du får en komfortabel hverdag, kan du til enhver tid kan være sikker på at huset er låst og at elektriske apparater er slått av. Samtidig kan du følge med på strømforbruk i sanntid og se live streaming fra overvåkningskameraer tilknyttet boligen.
Lysstyring og scenarioer
Lys kan slå seg automatisk på når du går inn i rommet og alle lys i boligen kan enkelt kontrolleres via app.
I tillegg kan du sette opp forhåndsinnstilte “scenarioer”. Da kan du for eksempel ha et eget film-scenario der alle lys i rommet dempes og hjemmekino skrus på samtidig som persienner og gardiner lukkes automatisk.
Automatisk solskjerming
Persienner, markiser, gardiner og screens kan åpnes og lukkes enkelt via appen eller justere seg selv etter tidspunkt på døgnet og solforhold. Persienner opp og ned, markiser ut og inn og gardiner sideveis.
For de fleste er det ingen stor utfordring å åpne og lukke gardiner, men det er veldig kult og praktisk om de gjør arbeidet selv. I samspill med termostat kan dette også være med på å spare strøm.
Elektriske persienner eller screens kan kobles til termostaten i rommet og sørge for at temperaturen opprettholder riktig nivå hele døgnet. På denne måten unngår man at det produseres falsk varme i huset som gjør at kjøling blir nødvendig.
Smart varmestyring av elektrisk og vannbåren varme
I en bolig forsvinner i snitt snitt 40-50 % av strømforbruket til oppvarming. Med smart varmestyring kan du styre temperaturen i individuelle rom via smarttelefonen din eller velge automatisk senking av temperaturen på tider av døgnet du ønsker det.
De behagelige varmekablene på badegulvet kan dermed være på når du vil ha dem om morgenen, men automatisk skru seg ned på tider av døgnet du ikke er hjemme og på denne måten spare strøm. Panelovner, varmepumpe og andre varmekilder som vannbåren varme kan alle kobles opp til smarthus-systemet og justeres via app.
Dører, garasjeporter og motoriserte vinduer
Dørene til huset kan enkelt låses opp og igjen via appen. Dette er praktisk da du og familiemedlemmene dine slipper å ha med nøkler når dere er ute av huset. Du kan enkelt låse opp huset med fjernstyring hvis du for eksempel får besøk av en elektriker når du ikke er hjemme.
Elektriske porter og garasjeporter kan åpnes via appen og til og med programmeres til å åpne seg automatisk når bilen nærmer seg garasjen.
Alarm og sikkerhet
Alarmsystemer som brannalarm, innbruddsalarm og vannlekkasje-varsler kobles vanligvis til smarthussystemet. Dersom alarmen går vil du få varsel på telefonen din, og du kan for eksempel stille inn at alle lys på eiendommen automatisk skal skru seg på dersom innbruddsalarmen går.
Hvis du har overvåkningskameraer i boligen kan du følge med på video i sanntid via PC, telefon eller nettbrett.
Lydanlegg og multimedia
En populær funksjon mange ønsker i smart-hjemmet sitt er å integrere musikkanlegget og TVen med smarthuset. Her finnes det mange løsninger man kan benytte.
Smarthus-systemene vi i PEC leverer har blant annet mulighet til å kobles til Sonos, Heos eller MusicCast.
En naturlig løsning i nybygg er å velge innfelte høyttalere i flere rom. På denne måten kan du spille av ulik musikk og justere volum i de individuelle rommene etter hva som passer deg og de andre i boligen.
Vi anbefaler å velge et komplett og skalerbart system
Det finnes mange ulike teknologiske løsninger for smarthus. Vi anbefaler imidlertid å gå for et komplett, skalerbart system. Da vil du du få alt du trenger ett sted og kun én app å forholde deg til. Da er du også sikret muligheten til å bygge på systemet med nye funksjoner i fremtiden dersom nye behov dukker opp ved for eksempel utbygging.
Ole Kristian Didriksen
Ole Kristian Didriksen har jobbet i PEC siden 1998 og er installatør hos PEC Elektro Tønsberg. Han har fagbrev som både telekommunikasjonsmontør og elektriker gruppe L. Ole har fullført fagskole og vært godkjent Installatør siden 2015.
Relevante artikler
Zaptec Go – Smart hjemmelading med markedets tryggeste elbillader
17. mars 2023
0 Kommentarer4 Minutter
Lading av elbil og plug-in hybrid hjemme: Dette trenger du å vite
15. desember 2022
0 Kommentarer15 Minutter