El-sjekk (Brannforebyggende el-kontroll) er en enkel måte for å minske risikoen for brann og uhell tilknyttet det elektriske anlegget i hjemmet ditt.

I 2018 rykket brannvesenet ut til brann i bolig hele 3288 ganger. Omtrent halvparten av alle boligbrannene i Norge kommer av feil på elektrisk utstyr eller feil bruk av el-anlegget, spesielt komfyr. Det ligger derfor mye trygghet i en gjennomgang av det elektriske anlegget av en fagperson.

Enkelte forsikringsselskaper gir også gode rabatter på husforsikring etter at NEK 405.2 kontroll er tatt og avvik er rettet opp.

 

Det juridiske ansvaret ligger hos boligeier

Som boligeier er du selv ansvarlig for at det elektriske anlegget er i forsvarlig stand og at det blir foretatt ettersyn slik at anlegget til enhver tid er i henhold til sikkerhetskravene.

 

Hva er en el-sjekk?

El-sjekk er en visuell gjennomgang av det elektriske anlegget i boligen din, med stikkprøver. Elektriker går over stikkontakter, brytere, kabler og sikringsskap. Hensikten med el-sjekken er å oppdage eventuelle feil på det elektriske anlegget, slik at du som boligeier kan få ordnet opp i eventuelle feil og føle deg trygg i forhold til strømgjennomgang og brannfare.

 

Hvordan utføres en el-sjekk fra PEC?

Glad elektriker fra PEC på el-sjekk

Du får besøk av en hyggelig elektriker og vi går gjennom det elektriske anlegget i boligen. Elektriker tar stikkprøver og målinger samtidig som vi gir tips og råd til eventuelle tiltak vi oppdager underveis. Etter el-sjekken får du en tilstandsrapport som inneholder en eventuell avviksliste og mangler i henhold til NEK 405-2.

Etter en el-sjekk pålegges ikke boligeier å utbedre noe, men husk at det er du som boligeier som til enhver tid har ansvar for at det elektriske anlegget er i forskriftsmessig stand.

 

Hva undersøker vi på el-sjekken?

ødelagte koblinger i hus

På el-sjekk går vi gjennom anlegget og undersøker blant annet for varmegang i ledninger og sikringer. Vi måler etter jordfeil og tar stikkprøver av tilkoblinger i stikkontakter og brytere. Sjekk av brannslukningsutstyr som pulverapparat inngår i kontrollen og vi ser også over utstyr som varmtvannsbereder, komfyr, vaskemaskin og oppvaskmaskin.

Hvis det er halogen downlights i boligen undersøker vi også disse, da dette ofte er et problemområde for brann.

 

Vanlige anbefalinger etter en el-sjekk

Tilstanden på elektriske anlegg i boliger varierer mye, men det er enkelte punkter vi ofte ser at går igjen.

Vanlige anbefalinger vi kommer med etter en el-sjekk er ting som å rydde opp i skjøteledninger, montere seriekoblede røykdetektorer og skru fast løse stikkontakter.

Ofte er deler av det elektriske anlegget blitt fikset opp av huseiere selv, uten fagkompetanse. Da ser vi feil som at det er benyttet galt utstyr, for eksempel at det er brukt myk ledning til faste installasjoner.

I eldre boliger anbefaler vi ettermontering av komfyrvakt (krav ved oppgradering av kjøkken etter 2010), samt montering av jordfeilbrytere og overspenningsvern for å forhindre brann og skader på mennesker og dyr.

 

El-sjekk avdekker farlige feil på anlegget

Ødelagt stikkontakt som er brukt til elbil

El-Kontrollen gir en god indikasjon på om det elektriske anlegget er i god og forsvarlig stand. Mange anlegg har skjulte feil og mangler som er farlige og en kontroll som dette vil kunne avdekke mange av feilene. Ingen boliger er like og det tryggeste er å få utført en ordentlig el-sjekk av din bolig.

En el-sjekk med fagperson fra PEC vil sikre hjem og verdier, samtidig som det vil gi deg og de andre i boligen en trygg og sikker hverdag.