Å pusse opp eller bygge et nytt bad er ofte en stor og tidkrevende prosess, men det er også en morsom og spennende prosess!

I denne artikkelen har vi skrevet om 3 viktige punkter du bør gå gjennom i planleggingen av det nye badet.

I tillegg finner du en sjekkliste for deg som ønsker et optimalt våtrom etter oppussingen av badet som er utarbeidet av fagrådet for våtrom.

1. Tenk nøye over behovet i husholdningen


I ditt hjem er det du som er sjef og interiørdesigner! Det gir stor frihet, men også et ansvar om å finne gode løsninger som er brukervennlig og praktisk for hele husholdningen.

Her gjelder det å tenke nøye gjennom husholdningens behov – kanskje er det andre i husholdningen som har gode innspill?

Er dere for eksempel en stor familie der dobbel servant vil være praktisk?

De siste årene er det også blitt mer populært med dobbel dusj for å gi den virkelig gode spafølelsen på badet. Mange drømmer i tillegg om et romslig badekar.

Som regel må man inngå noen kompromisser når man skal innrede det nye badet – både når det kommer til hvor stort areal en har å boltre seg på og økonomi.

Kanskje må du også ta hensyn til vaskemaskin og tørketrommel på badet?

Det er viktig å unne seg litt luksus på badet – men ofte har man ikke plass til absolutt alt man ønsker seg på baderommet.

Da gjelder det å tenke over hva som er det viktigste for husholdningen i forhold til arealet man kan boltre seg på.

Les også: Våre beste tips til innredning av små bad

2. Finn frem masse inspirasjon!


Badet skal først og fremst være praktisk, men det skal også se bra ut og skape en avslappende atmosfære!

Her gjelder det å finne frem til interiørmagasiner, kataloger, blogger og instagram-profiler som tar for seg bad og interiør.

På den måten kan du danne deg et godt bilde av hvilke farger og elementer du ser for deg vil passe godt på nettopp ditt bad.

Jo flere bilder – jo bedre!

 

Spørsmål man bør stille seg i inspirasjonsfasen er:

  • Hvilke farger og materialer får deg til å slappe av og finne roen?
  • Hvilken stil passer best for ditt hjem – et moderne eller klassisk bad?

 

De siste årene har spa- og hotellfølelsen vært dominerende, spesielt på store bad. Det samme har mørke toner og bruk av ulike organiske materialer som treverk og planter.

Da gjelder det å finne gode kombinasjoner av ulike materialer og elementer som skaper den gode helheten for badet.

Våre tips til inspirasjon for bad:

Rørkjøp sin katalog for 2019

Besøk Rørkjøp på Instagram

 

3. Planleggingen av badet


Når du har dannet deg et bilde av hvilke ønsker du har for badet ditt, vil det være naturlig å involvere en rørlegger som kan hjelpe deg videre med planleggingen av baderommet.

En god rørlegger er også en rådgiver som kan gi deg ytterligere inspirasjon og hjelpe deg til å se løsninger og muligheter for badet ditt – som du kanskje ikke trodde var mulig.

Rørleggeren vet hvordan alt henger sammen og kan hjelpe deg å se det store bildet av badet ditt, komme med forslag til produkter og hjelpe deg finne praktiske løsninger.

 

Vi tilbyr gratis befaring. Ved en gratis befaring tar vi oss tid til å prate med deg og se på gode løsninger for ditt bad!

 

Skal du totalrenovere badet?

Fagrådet for våtrom har utarbeidet en nyttig sjekkliste for deg som ønsker et optimalt våtrom etter oppussingen av badet:

1. Sjekk referanser

Hent alltid inn referanser fra tidligere kunder av rørleggeren eller sjekk ut omtaler på nettet.

Dyktige våtromsentreprenører er ikke redd for at referansene sjekkes. Dersom du benytter uorganisert bedrift, sjekk også bedriften i Brønnøysundregisteret.

Sjekk om bedriften har et telefonnummer og en forretningsadresse du kan nå vedkommende på. Det er viktig at du også får tak i firmaet også i fremtiden.

 

2. Beskriv arbeidsomfang og kvaliteter

Det anbefales å lage en skriftlig redegjørelse for det arbeidet som ønskes utført, om nødvendig også befaring med foretaket før utarbeidelse av pristilbud. Henvis her til at arbeidet skal utføres etter Byggebransjens våtromsnorm.

 

3. Be om skriftlig tilbud

Ved alle oppdrag hvor arbeidsomfanget er kjent anbefales det å innhente skriftlig pristilbud. Som et minimum må tilbudet inneholde pris, oppdragsbeskrivelse, tidsramme og beskrivelse av kompetanse i utførende bedrift.

 

4. Skriv avtale

Det er viktig at du inngår en skriftlig avtale/standardkontrakt med håndverkeren før arbeidene starter. En god kontrakt forhindrer tvister i etterkant. Det er utarbeidet flere standardkontrakter som er godkjent av forbrukermyndigheter.

Standardkontrakter mellom forbruker og profesjonell finnes på Husbankens eller Forbrukerrådets internettsider.

Det er viktig at du avtalefester bruken av Byggebransjens våtromsnorm.

 

5. Avtal tilleggsarbeider skriftlig

Viser det seg behov for tilleggsarbeider eller endringer underveis, skal håndverker kontakte deg. Ved endringer eller tilleggsarbeider av oppdraget underveis, skal det skrives særskilt avtale om dette hvor pris, tillegg, fradrag, tid etc. kommer tydelig fram.

 

6. Avslutt oppdraget formelt

Det anbefales befaring før overdragelsen av våtrommet. Eventuelle reklamasjonsarbeider utføres i henhold til avtalte tidsfrister og før endelig sluttoppgjør. Holdes det tilbake et beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal beløpet stå i forhold til verdien av disse arbeidene.

 

7. Vær nøye med å få dokumentasjon på badet ved overlevering

Dokumentasjonen er nødvendig for å utføre riktig vedlikehold, og viktig ved et eventuelt eierskifte eller som dokumentasjon ved verdifastsetting.

 

8. Tenk igjennom konsekvensene av egeninnsats og selvlevert utstyr

Egeninnsats og selvlevert utstyr forkludrer lett ansvarsforholdet i en avtale.

 

9. Om du velger å innhente tilbud på internett, bruk punktene ovenfor likevel

Systemer for innhenting av tilbud leveres av mange. Vær nøye med å stille krav til de som legger inn pris. Slike krav kan være Godkjent våtromsbedrift og at badet skal bygges etter Byggebransjens våtromsnorm.

 

10. Har det gått galt?

Kontakt Godkjent våtromsbedrift innen takst, du finner også dette under “finn Godkjent våtromsbedrift”

Kilde for huskeliste: Fagrådet for våtrom (ffv)

PEC rørlegger og Stokke Rørhandel er godkjent våtromsbedrift av FFV og har i tillegg Sentral Godkjenning.

Ønsker du bistand fra en våre rørleggere?

Med gratis befaring fra oss har du mulighet til å få besøk av en rørlegger for å vurdere arbeidet du ønsker å få utført profesjonelt. Dette er helt kostnadsfritt, og du får vår anbefaling på hva som burde gjøres hos deg.